• Beschrijving
  • Meer

  • Gebruik minder/geen gas
  • Duurzaam
  • Waarde vermeerderend voor uw woning

De warmtepomp

Van het gas af, we horen het tegenwoordig vaak. Maar hoe gaat dat dan, iedereen heeft een gas gestookte cv ketel eventueel met zonneboiler. Een alternatief voor de gas gestookte ketel is de lucht/water warmtepomp. De warmtepomp is verkrijgbaar in een hybride en een all electric variant verwarmt water, om middels lage temperatuur verwarming, d.w.z. vloerverwarming of convectoren uw huis te verwarmen. Daarnaast wordt er door de warmtepomp in een boiler vat sanitair water verwarmd om comfortabel te kunnen douchen en voor huishoudelijk gebruik. Het grootste gedeelte van de warmte, zo'n 80%, wordt onttrokken aan de buitenlucht, de overige 20% komt uit van het net en voedt de warmtepomp. Deze energie word ook omgezet in warmte. Voor 1 kwh aan elektra krijgt u  5 kWh warmte terug!  Een lucht/water warmtepomp bestaat uit binnen -en een buitendeel. Het buitendeel onttrekt warmte (energie) uit de buitenlucht en het binnendeel draagt deze warmte af aan het water om uw huis of sanitair water te verwarmen.

Minder tot geen gas

In Nederland gebruikt een huishouden van vier personen ongeveer 1.600 m3 aan aardgas. Wanneer je de het extra gebruik voor bijv. het elektrisch koken hierbij rekent kom je al snel op een bedrag van ongeveer € 650 per jaar. Door volledig gas loos te worden bespaar je dus al snel een aardig bedrag. 

De stroom die nodig is voor het verwarmen met een warmtepomp kan ook via de zon of wind energie worden opgewekt. Hierdoor gaat uw energierekening nog verder naar beneden.

Verduurzamen met een Warmtepomp

Verduurzamen kan goed met een lucht/water warmtepomp. Een lucht/water warmtepomp stoot geen CO₂ uit en verbrand tevens geen fossiele brandstoffen, dit in tegenstelling tot een gas gestookte cv-ketel. Wanneer de elektriciteit waarop de warmtepomp draait, duurzaam opgewekt wordt door zonnepanelen is de warmtepomp 100% CO₂ neutraal. Vaak is dit niet het geval en ontnemen we stroom van het net wat grijze stroom is, dit is elektriciteit waarbij er wel CO₂ uitstoot is geweest om deze te produceren, helaas nog maar al te vaak door kolen centrales.

Wanneer we alle gegevens bij elkaar nemen, dan reduceert een warmtepomp die gebruik maakt van grijze stroom tot 50 % op de CO₂ uitstoot t.o.v. de CV ketel.

Hogere energie label, uw huis word meer waard

Een gas loze toekomst, we zullen er toch over moeten gaan nadenken. Bij toepassing van een warmtepomp zal het energielabel van uw huis (of bedrijfspand) 1 tot 2 stappen verbeteren. Dit heeft direct een gunstige uitwerking op de waarde van uw huis (of bedrijfspand). Een lucht/water warmtepomp verdient zich daardoor dubbel terug. U geniet namelijk ook van lagere maandlasten dankzij lagere energiekosten.

Voor kantoorpanden geldt dat het energielabel minimaal C moet zijn vanaf 2023. Met een warmtepomp is dit eenvoudig te realiseren

Subsidie op een warmtepomp

De ISDE subsidie voor particulieren op warmtepompen is afhankelijk van de capaciteit en varieert tussen de euro 1.700 tot € 5.300,-. De EIA subsidie is voor bedrijven en betekent tot 13,5% voordeel.

Bij nieuwbouw zijn er wel additionele voorwaarden, zo moet de nieuw te bouwen woning ook zonder de warmtepomp voldoen aan de EPC norm. Als dit niet het geval is, stelt de overheid zich op het standpunt dat men al een beloning heeft gehad in het behalen van de EPC norm. Als men extra investeert en alsnog een warmtepomp aanschaft wordt de subsidie wel verstrekt. Een redelijk standpunt om de woningen in Nederland te

verduurzamen en de CO₂ uitstoot te verminderen.
 

Verbruik minder-geen gas

Duurzaam

Waarde vermeerdering

Sample text wordt…

Sample text wordt

 

Sample text wordt gebruikt zodat je kunt zien hoe je nieuwe blocks eruit zien.

 

Sample text wordt gebruikt zodat je kunt zien hoe je nieuwe blocks eruit zien.

Sample text wordt gebruikt zodat je kunt zien hoe je nieuwe blocks eruit zien. Om de tekst te vervangen klik je erop en daarna druk je tegelijkertijd op CTRL en A op je toetsenbord om de tekst te selecteren. Daarna kun je een eigen tekst invoeren om de sample text te vervangen. Onze mooie content blocks maken het ontwerpen van prachtige websites super eenvoudig.